Oficjalnie browar został utworzony w 1629 roku przez wolnych panów z rodu Promitzów. W XVIII wieku browar podupadł i dopiero 100 lat później został przejęty przez pszczyńskiego księcia Jana Henryka XI Hochberga, który sprawił, że browar stał się miejscem wyjątkowym w skali Europy. Nazwa browaru pochodzi od jego tytułu.

W 1861 roku browar został rozbudowany i zmodernizowany. Wprowadzono elektryfikację oraz kolej żelazną, które wówczas były najnowszymi osiągnięciami epoki.

Książę zatrudnił mistrza piwowarskiego Juliusa Müllera, który warzył piwo w niejednym europejskim browarze. Mistrz poznał sekret złocistego lagera, którego warzył z użyciem drożdży dolnej fermentacji. Metodę tę zastosował z powodzeniem w tyskim browarze. Została rozpoczęta produkcja na bardzo dużą skalę i złocisty lager trafił do całej Europy.

W 1897 roku w browarze uwarzono po raz pierwszy 10 milionów litrów piwa, co było bardzo dużym osiągnięciem. Wówczas browar był jednym z największych w Europie. W 1939 roku browar dostał się pod zarząd komisaryczny III rzeszy i rozpoczął warzenie piwa „Wehrmachtsbier” dla wojska. Niemcy wycofując się zaminowali browar lecz nie zdetonowali ładunków. W 1945 roku kiedy wkroczyły wojska radzieckie, pracownicy zdołali uchronić browar przed dewastacją, a urządzenia przed wywiezieniem. W 1946 roku browar został znacjonalizowany i powrócił dopiero w 1982 roku.

Wycieczka obejmuje zwiedzanie muzeum i/lub browaru. Kończy się ona degustacją świeżo uwarzonego piwa Tyskie Gronie 14-dniowe w zabytkowym pubie. Niezbędna jest wcześniejsza rezerwacja, np. poprzez zakup e-biletu na stronie Muzeum – https://browarytyskie.pl.

Uwaga! Ze względu na koronawirusa zwiedzanie jest niemożliwe do odwołania*.

Cennik*:
Zwiedzanie Muzeum i Browaru – 25,00 zł.
Zwiedzanie Muzeum lub Browaru – 20,00 zł.

Podczas przygotowywania artykułu korzystano z danych zamieszczonych na stronach Muzeum Tyskie Browary Książęce (browarytyskie.pl).

*Stan na 17/07/2020

Linki:
Muzeum Tyskie Browary Książęce: https://browarytyskie.pl